Rentemiddeling hypotheek voordeliger door verbod op opslagpercentage

Wilt u profiteren van de lage hypotheekrente maar heeft u onvoldoende spaargeld voor de boete die u moet betalen als u uw hypotheek openbreekt? Dan kan rentemiddeling uitkomst bieden. Dat is nu nog interessanter geworden omdat het kabinet heeft besloten dat banken geen renteopslag meer mogen berekenen.

Nieuws
Datum: 31-07-2019

Als u uw rentevastperiode wilt openbreken om te profiteren van de (veel) lagere hypotheekrente, moet u boeterente betalen. Dat bedrag loopt al snel in de duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Daar komen de kosten van advies –en soms de notaris– nog bij. Veel huiseigenaren vinden dit bedrag te hoog om in één keer te voldoen.

Maanlasten dalen direct

Rentemiddeling kan in zo'n situatie een aantrekkelijk alternatief zijn. Het voordeel van rentemiddeling is dat uw maandlasten direct dalen zonder dat u direct een grote som geld hoeft neer te leggen. U betaalt de boeterente namelijk gespreid gedurende de nieuwe rentevastperiode.

Opslagpercentage mag niet meer

Tot voor kort berekenden de meeste banken daarbovenop nog een rente-opslag van 0,2%. Maar sinds 1 juli van dit jaar mag dat niet meer. Het kabinet heeft namelijk ingestemd met het verzoek van de Tweede Kamer om de Europese regels die gelden voor het oversluiten van de hypotheek ook van toepassing te verklaren op rentemiddeling.

Toch rentevaste periode openbreken?

Heeft u voldoende vrij vermogen om de boeterente in een keer te betalen? Dat kan in financieel opzicht nog beter uitpakken. U mag de boete en de kosten namelijk opvoeren als aftrekpost bij uw aangifte Inkomstenbelasting. Anderzijds, als u uw gehele buffer moet inzetten, zitten daar weer nadelen aan.

Gedegen advies

Win daarom op voorhand gedegen advies in voordat u uw keuze maakt. Bel ons gerust voor een afspraak. Wij staan u graag met raad en daad ter zijde.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.